Pieczone pierożki z warzywami

40 min dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Salsa z przyprawą meksykańską - 1 paczka
  • Mąka pszenna 250 g
  • Śmietana 12% 200 ml
  • Maślanka naturalna (lub kefir) 100 ml
  • Olej 25 ml
  • Świeże drożdże 15 g
  • Jajko 1 sztuka
  • Cukier 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:


Drożdże rozmieszaj w ciepłej wodzie, aż znikną wszystkie grudki. Z mąki, roztworu drożdży i cukru, oleju, maślanki, soli i kurkumy zagnieć ciasto i odłóż je na chwilę.

W tym czasie przygotuj salsę meksykańską d’aucy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i odstaw ją do przestygnięcia.

Ciasto podziel na dwie części, a każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Następnie przy pomocy szklanki wykrój z ciasta koła. Do środka każdego z nich nałóż po łyżce mieszanki i sklej, formując kształt pierożka.

Gotowe pierożki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Podawaj gorące z dodatkiem kwaśniej śmietany.