25 min
dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Farmer z przyprawą polską - 1 paczka
- sól do smaku
SOS SEROWY
- Bulion warzywny 3/4 szklanki
- Serek topiony naturalny 150 g
- Śmietana 18% 3 łyżki
- Tymianek kilka listków
- Sól i pieprz do smaku
SOS POMIDOROWY
- Krojone pomidory 1 puszka
- Czosnek 2 ząbki
- Cebula 1 szt.
- Tymianek kilka listków
- Pieprz Cayenne 1/2 łyżeczki
- Cukier 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Do niewielkiego rondelka przełóż serek i zalej bulionem. Zagotuj lekko i dodaj śmietanę ciągle mieszając. Rozpuść serek uważając aby nie przypalić. Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj kilka listków tymianku
Czosnek oraz cebulę przesiekaj drobno i przesmaż na oleju. Dodaj pomidory wraz z zalewą. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę pikantnego ketchupu aby wzbogacić smak sosu. Dodaj przyprawy, sok z cytryny oraz cukier. Duś przez 10 minut na niewielkim ogniu. W razie potrzeby dolej trochę wody. Na koniec dodaj kilka listków tymianku i wymieszaj.
Warzywa d’aucy upiecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podaj z dwoma sosami udekorowane natką pietruszki.
