Pieczone warzywa z dwoma sosami

25 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
SOS SEROWY
  • Bulion warzywny 3/4 szklanki
  • Serek topiony naturalny 150 g
  • Śmietana 18% 3 łyżki
  • Tymianek kilka listków
  • Sól i pieprz do smaku
SOS POMIDOROWY
  • Krojone pomidory 1 puszka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cebula 1 szt.
  • Tymianek kilka listków
  • Pieprz Cayenne 1/2 łyżeczki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z cytryny

Sposób przygotowania:


Do niewielkiego rondelka przełóż serek i zalej bulionem. Zagotuj lekko i dodaj śmietanę ciągle mieszając. Rozpuść serek uważając aby nie przypalić. Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj kilka listków tymianku

Czosnek oraz cebulę przesiekaj drobno i przesmaż na oleju. Dodaj pomidory wraz z zalewą. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę pikantnego ketchupu aby wzbogacić smak sosu. Dodaj przyprawy, sok z cytryny oraz cukier. Duś przez 10 minut na niewielkim ogniu. W razie potrzeby dolej trochę wody. Na koniec dodaj kilka listków tymianku i wymieszaj.

Warzywa d’aucy upiecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podaj z dwoma sosami udekorowane natką pietruszki.