Pikantny indyk z miodem i jabłkami

25 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • fit mix brokułowy - 1 paczka
  • Filet z indyka 500 g
  • Świeży tymianek 1 garść
  • Świeży estragon 1 garść
  • Słodkie jabłka 4 szt.
  • Szalotka 4 szt.
  • Miód 2 duże łyżki
  • Ostra papryka mielona 2 łyżki
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Musztarda Dijon 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:


Warzywa d’aucy ułóż w parowarze. Do wody możesz dodać swoje ulubione przyprawy.

Czekając na warzywa, opłucz pierś z indyka. Następnie pokrój ją na duże kawałki, dopraw solą oraz pieprzem ziołowym. Obtocz w mielonej papryce. Szalotkę pokrój na cienkie krążki i delikatnie podsmaż na patelni z łyżką oliwy z oliwek. Dodaj miód, musztardę, sok z cytryny i świeże zioła. Zwiększ ogień i dodaj kawałki indyka. Smaż przez chwilę, a następnie zmniejsz płomień i duś przez kolejne 5 minut. Następnie dorzuć ćwiartki jabłek (można zostawić skórkę). Całość duś pod przykryciem przez 5 minut.

Gotowe mięso podaj wraz z warzywami z pary.