Pizza z mąki orkiszowej

30 minut dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
CIASTO
  • Mąka orkiszowa 1 szklanka
  • Ciepła woda 1/2 szklanki
  • Świeże drożdże 15 g
  • Olej roślinny 1 łyżka
  • Cukier 1 łyżeczka
DODATKI

Sposób przygotowania:


Zacznij od przygotowania sosu. Pomidory usmaż na patelni najpierw na dużym, potem na mniejszym ogniu do czasu odparowania wody i uzyskania pożądanej gęstości. Dodaj zioła, pieprz i sól według uznania, zamieszaj i zostaw do przestygnięcia.

W tym czasie przygotuj ciasto: pokrusz drożdże, dodaj wodę i cukier, mieszaj do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj je do miski z przesianą mąką i olejem. Całość wyrabiaj do momentu uzyskania pulchnego i nie przywierającego do miski ciasta.

Nie odkłądaj ciasta do wyrośnięcia, tylko od razu uformuj placek, posmaruj sosem pomidorowym, następnie połóż warzywa i ser. Pizzę włóż do nagrzanego do 170-190 stopni piekarnia i piecz przez 15 – 20 minut.