Potrawka z tofu

15 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Fasola żółta i zielona - 1 paczka
  • Bulion warzywny 250 ml
  • Wędzone tofu 180 g
  • Sok ananasowy 1/2 szklanki
  • Olej 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy 1 szt.
  • Cukier brązowy 1 łyżka
  • Papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • Ostra papryka mielona 1/2 łyżeczki
  • Sok z limonki
  • Sól i pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:


Tofu pokrój w kostkę, obsmaż przez chwilę na patelni. Dodaj bulion wymieszany z sokiem ananasowym, a kiedy wywar zacznie wrzeć – dorzuć fasolkę.

W oddzielnym naczyniu wymieszaj koncentrat pomidorowy z sokiem z limonki, cukrem i przyprawami. Dodaj do fasolki i tofu, zwiększ płomień, gotuj do czasu odparowania części wywaru i uzyskania pożądanej konsystencji.