- Mąka pszenna 250 g
- Masło 120 g
- Zimna woda 2 łyżki
- Żółtko 1 szt.
- Gałka muszkatałowa szczypta
- Sól do smaku
- Szpinak rozdrobniony - 1 paczka
- Śmietana 18% 200 ml
- Szynka 100 g
- Jajko 2 szt.
- Mozzarella 1 kula
- Masło 1 łyżka
- Chrzan 3 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z solą i gałką muszkatołową, a następnie zagnieć z masłem. W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtko z wodą i dodaj do ciasta. Wyrób energicznie, uformuj kulę, owiń ją folią i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie przygotuje nadzienie. Do rozmrożonego i odparowanego szpinaku dodaj śmietanę wymieszaną z jajkami, chrzan i masło, podsmażoną wędlinę i rozdrobioną mozzarellę. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Wyciągnij ciasto z lodówki i cienko rozwałkowuj. Foremkę na tartę posmaruj masłem i przykryj ciastem, przytnij do wielkości foremki i dociśnij brzegi. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika. Wlej do niego przygotowane wcześniej nadzienie, włóż quiche do piekarnika i zapiekaj przez kolejne 40 minut.
