Quiche szpinakowy z chrzanem

30 minut dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
CIASTO
  • Mąka pszenna 250 g
  • Masło 120 g
  • Zimna woda 2 łyżki
  • Żółtko 1 szt.
  • Gałka muszkatałowa szczypta
  • Sól do smaku
NADZIENIE

Sposób przygotowania:


Mąkę wymieszaj z solą i gałką muszkatołową, a następnie zagnieć z masłem. W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtko z wodą i dodaj do ciasta. Wyrób energicznie, uformuj kulę, owiń ją folią i schowaj do lodówki na minimum godzinę.

W tym czasie przygotuje nadzienie. Do rozmrożonego i odparowanego szpinaku dodaj śmietanę wymieszaną z jajkami, chrzan i masło, podsmażoną wędlinę i rozdrobioną mozzarellę. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Wyciągnij ciasto z lodówki i cienko rozwałkowuj. Foremkę na tartę posmaruj masłem i przykryj ciastem, przytnij do wielkości foremki i dociśnij brzegi. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika. Wlej do niego przygotowane wcześniej nadzienie, włóż quiche do piekarnika i zapiekaj przez kolejne 40 minut.