25 min
dla 3 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Kalafior - 450 g
- Czerwona soczewica 250 g
- Mleczko kokosowe 400 ml
- Olej 2 łyżki
- Kumin 1/2 łyżeczki
- Kurkuma 1/2 łyżeczki
- Liść laurowy 2 listki
- Papryka chilli 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka 1/2 łyżeczki
- Cynamon 1/2 łyżeczki
- Sól 1/2 łyżeczki
- Kolędra kilka listków
Sposób przygotowania:
Lubicie azjatyckie potrawy? Koniecznie wypróbujcie rozgrzewający indyjski dahl, który dostarczy bogactwa mikroelementów, witamin i drogocennych antyutleniaczy!
Ugotuj na półtwardo Kalafior d’aucy i rozgnieć go widelcem. W osobnym garnku ugotuj czerwoną soczewicę.
Na patelni rozgrzej nieco tłuszczu i podgrzej mielone przyprawy (kumin, kurkuma, liść laurowy, papryka chilli, papryka słodka, cynamon, sól).
Wymieszaj soczewicę z przyprawami, mlekiem kokosowym i kalafiorem, gotuj kolejne 5 minut. Dahl podawaj gorący i posypany świeżą kolendrą.
