Ryba po grecku

30 minut dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Włoszczyzna - 400 g
  • Filety białej ryby 400 g
  • Mąka 70 g
  • Sól 2 łyżeczki
  • Pieprz 1/2 łyżeczki
  • Ziele angielskie 2-3 ziarna
  • Liść laurowy 2 listki
  • Słodka papryka 1/2 łyżeczki
  • Bazylia 1/2 łyżeczki
  • Oregano 1/2 łyżeczki
  • Pasta pomidorowa 400 g

Sposób przygotowania:


Ryba po grecku to jedna z najpyszniejszych wigilijnych potraw! Jej przygotowanie bywa czasochłonne, ale Włoszczyzna d’aucy sprawi, że tym razem będzie gotowa raz-dwa!

Mieszankę duś na patelni do miękkości, następnie dodaj pastę pomidorową. Całość dopraw do smaku (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, bazylia, oregano). Rybę podziel na kawałki, posól, popieprz i obtocz w mące. Usmaż na drugiej patelni. Gotową rybę zalej gorącym sosem. Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Rada – do przygotowania potrawy możesz użyć filetów dowolnej białej ryby – dorsza, morszczuka, miruny albo mintaja.