30 minut
dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Włoszczyzna - 400 g
- Filety białej ryby 400 g
- Mąka 70 g
- Sól 2 łyżeczki
- Pieprz 1/2 łyżeczki
- Ziele angielskie 2-3 ziarna
- Liść laurowy 2 listki
- Słodka papryka 1/2 łyżeczki
- Bazylia 1/2 łyżeczki
- Oregano 1/2 łyżeczki
- Pasta pomidorowa 400 g
Sposób przygotowania:
Ryba po grecku to jedna z najpyszniejszych wigilijnych potraw! Jej przygotowanie bywa czasochłonne, ale Włoszczyzna d’aucy sprawi, że tym razem będzie gotowa raz-dwa!
Mieszankę duś na patelni do miękkości, następnie dodaj pastę pomidorową. Całość dopraw do smaku (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, bazylia, oregano). Rybę podziel na kawałki, posól, popieprz i obtocz w mące. Usmaż na drugiej patelni. Gotową rybę zalej gorącym sosem. Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Rada – do przygotowania potrawy możesz użyć filetów dowolnej białej ryby – dorsza, morszczuka, miruny albo mintaja.
