15 min
dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Brokuły - 1 paczka
- Sandacz duży filet z ze skórą 1 szt.
- Wino białe 4/5 szklanki
- Śmietana kremówka 4/5 szklanki
- Cukier 1 łyżeczka
- Mąka do panierowania
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia 1 łyżka
- Natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Filet z sandacza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze porcje, dopraw solą i pieprzem a następnie panieruj w mące. Usmaż na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Odstaw w ciepłe miejsce.
Na patelnię, na której smażyła się ryba, wlej wino i poczekaj aż trochę odparuje. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem. Całość zagotuj i poczekaj chwilę aż lekko zgęstnieje.
Brokuły d’aucy ugotuj w wodzie z dodatkiem cukru i soli.
Podawaj z usmażoną wcześniej rybą oraz przygotowanym sosem winnym. Udekoruj natką pietruszki.
Zobacz sposób przygotowania:
