- Salsa z przyprawą meksykańską - 1 paczka
- Szynka wieprzowa 750 g
- Nachos 1 paczka
- Sok pomarańczowy 1 szklanka
- Czosnek 2 ząbki
- Rozmaryn
- Papryka czerwona słodka
- Oregano
- Sól i pieprz czarny do smaku
- Avocado 2 szt.
- Pomidory 2 szt.
- Papryka chili 2 szt.
- Cebula czerwona 1/2 szt.
- Sok z limonki
- Świeża kolendra
- Pomidory 2 szt.
- Cebula czerwona 1/2 szt.
Sposób przygotowania:
Jeden ząbek czosnku posiekaj, drugi wyciśnij przez praskę i wrzuć do dużej miski, w której będziesz marynować mięso. Następnie dodaj wszystkie zioła i przyprawy (po około pół łyżeczki, w zależności od upodobań). Dodaj pół szklanki soku pomarańczowego i dokładnie zamieszaj. Do przygotowanej marynaty włóż szynkę, przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Następnie wyjmij mięso, obsmaż na patelni z obu stron, polewając sosem z marynaty.Wstaw do piekarnika i piecz w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem z folii aluminiowej przez około 3 godziny w temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu możesz podlać mięso pozostałym sokiem z pomarańczy.
Avocado obierz i rozgnieć widelcem lub blenderem. Następnie pokrój w bardzo drobną kostkę pomidory, cebulę czerwoną i papryczki chilli. Dopraw pieprzem, solą i odrobiną soku z limonki i bardzo dokładnie rozmieszaj wszystkie składniki. Posyp całość posiekaną kolendrą. Guacamole będzie najpyszniejsze, jeśli odstawimy je na 2-3 godziny.
Salsę przygotuj krojąc na drobne kawałki pomidory i czerwoną cebulę. Dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną kolendrą.
Mieszankę warzyw przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu z użyciem saszetki z przyprawą.
Gotowe mięso wyjmij z piekarnika i posiekaj je nożem. Podawaj z warzywami, guacamole, salsą pomidorową oraz nachosami.
