Tarta z serem pleśniowym

30 minut dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
CIASTO
  • Mąka pszenna 1/2 szklanki
  • Parmezan 5 łyżek
  • Żółtko 1 szt.
  • Zimna woda 1/3 szklanki
  • Sól do smaku
FARSZ

Sposób przygotowania:


Z podanych składników zagnieć szybko ciasto. Gdyby było zbyt miękkie do rozwałkowania – dodaj mąki, gdy zbyt twarde – odrobinę zimnej wody. Przy użyciu wałka rozwałkuj je na blacie lub stolnicy wysypanej mąką i ułóż w formie do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem). Przy pomocy widelca nakłuj ciasto na całej powierzchni albo wierzch ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na to fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Zwróć szczególną uwagę aby fasola była rozłożona po bokach a nie na środku. Zapiecz przez 15 minut w 200 stopniach. Zdejmij fasolę razem z papierem i dopiecz spód jeszcze przez 10 minut.

Warzywa d’aucy wyjmij z zamrażalnika i rozłóż na podpieczony spód tarty. Ser lazur pokrój w drobną kostkę i ułóż na warzywach. Jajka roztrzep ze śmietaną. Dodaj przyprawę producenta, gałkę muszkatołową oraz dopraw solą i pieprzem. Zalej upieczony wcześniej spód. Całość ponownie zapiecz w temperaturze 200 stopni do momentu aż wierzch zacznie się rumienić i będzie całkowicie ścięty (około 40 minut).