Tarteletki ze szpinakiem i serem

60 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
CIASTO mrożone kruche lub według przepisu:
  • Mąka pszenna 125 g
  • Masło (schłodzone i pokrojone na kawałki) 75 g
  • Gałka muszkatałowa 1/2 świeżo startej
  • Zimna woda
  • Sól szczypta
FARSZ

Sposób przygotowania:


Posmaruj masłem 6 foremek do pieczenia tarteletek o średnicy 9 cm.

Wyłóż gotowym ciastem lub przygotuj ciasto według przepisu: wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, aż będą przypominać zacierki. Przełóż do dużej miski, dodaj gałkę muszkatołową i odrobinę zimnej wody. Zagnieć ciasto, podziel na 6 równych części, rozwałkuj i wyłoż nim foremki. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki.

Wytnij z papieru do pieczenia 6 krążków, połóż na ciasto i wysyp na nie fasolkę, która posłuży jako obciążenie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz tarteletki przez 10 minut, następnie wyjmij je z piekarnika i ostrożnie usuń pergamin.

Szpinak wyłóż na patelnię i podsmażaj na maśle, aż woda odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wlej śmietankę, dodaj żółtka i dokłanie wymieszaj. Pokrusz ser i nałóż go do tarteletek. Następnie wyłóż masę szpinakową i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Po tym czasie tarteletki posyp orzechami piniowymi i piecz jeszcze 5 minut. Gotowe!