Udka kurczaka w pomarańczach

20 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Brokuły - 1 paczka
  • Ćwiartki z kurczaka 2 szt.
  • Pomarańcza 1 szt.
  • Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
  • Cebula 1 szt.
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej

Sposób przygotowania:


Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Oddziel udka od podudzi. Przełóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Cebulę pokrój grubo i przełóż nią kurczaka.

Pomarańczę obierz i przy pomocy małego noża wytnij małe cząstki bez białych błon. Z resztek wyciśnij sok. Przełóż pomarańczę na kurczaka i zalej równomiernie sokiem. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Brokuły d’aucy ugotuj w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Podawaj z upieczonym kurczakiem.

Zobacz sposób przygotowania: