Warzywa chrup-ki

25 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
DODATKI
  • Steki wołowe 2 szt.
  • Ziemniaki 500 g
  • Mleko 1 łyżka
  • Masło 1 łyżka
  • Majeranek do smaku
  • Czubryca do smaku
  • Rozmaryn do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sól morska do smaku

Sposób przygotowania:


Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.

Warzywa gotuj na parze przez 6-8 minut. Następnie, już na talerzu, przypraw je majerankiem i czubrycą.

Sposób na purée: ugotowane i ciepłe jeszcze ziemniaki ugnieć ubijaczką do ziemniaków, dodaj 1 łyżkę masła i 1 łyżkę mleka, dopraw świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Stek natrzyj octem z białego wina, odrobią mielonego pieprzu, solą morską i rozmarynem. Smaż na mocno rozgrzanej patelni lub na grillu, jako tłuszczu użyj odrobiny oleju wymieszanego z masłem.