25 min
dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
- Marchew junior - 200 g
- Fasola szparagowa żółta - 200 g
- Papryka czerwona 1 szt.
- Cebula biała pokrojona w krążki 1 szt.
- Pieczarki pokrojone w plastry 200 g
DODATKI
- Steki wołowe 2 szt.
- Ziemniaki 500 g
- Mleko 1 łyżka
- Masło 1 łyżka
- Majeranek do smaku
- Czubryca do smaku
- Rozmaryn do smaku
- Pieprz do smaku
- Sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.
Warzywa gotuj na parze przez 6-8 minut. Następnie, już na talerzu, przypraw je majerankiem i czubrycą.
Sposób na purée: ugotowane i ciepłe jeszcze ziemniaki ugnieć ubijaczką do ziemniaków, dodaj 1 łyżkę masła i 1 łyżkę mleka, dopraw świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Stek natrzyj octem z białego wina, odrobią mielonego pieprzu, solą morską i rozmarynem. Smaż na mocno rozgrzanej patelni lub na grillu, jako tłuszczu użyj odrobiny oleju wymieszanego z masłem.
