Warzywny raj smakowy

30 minut dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
  • Kukurydza 130 g
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Papryka żółta 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Cukinia 400 g
DODATKI
  • Rumsztyk 400 g
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Cytryna 1 szt.
  • Cynamon 1 łyżka
  • Sól morska 1 łyżeczka
  • Mielony czarny pieprz szczypta

Sposób przygotowania:


Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.

Natrzyj stek oliwą z oliwek . Następnie smaż mięso na patelni po 3 minuty z każdej strony. Czynność tę powtarzajw krótszych odstępach czasowych aż do uzyskania dobrze wysmażonego i lekko zarumienionego mięsa.

Tak przygotowany stek wkłóż do zalewy – wymieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek z tartą skórką i sokiem z 1 cytryny, cynamonu, soli i pieprzu (składniki zalewy możesz zmienić według własnych upodobań). Po około 4 minutachobróć mięso na drugą stronę i pozostaw na kolejne 4 minuty.

W tym czasie na parze ugotuj mieszankę Warzywny raj smakowy. Następnie pokrój rumsztyk w cienkie, ukośne plasterki i ułóż wszystkie składniki dania na talerzu.