30 minut
dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Fasola szparagowa żółta - 1 paczka
- Bulion warzywny 1200 ml
- Cebula 6 szt.
- Białe wino półsłodkie 250 ml
- Gałka muszkatałowa 1 łyżeczka
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zagotuj bulion z czterema cebulami. Kiedy warzywa rozmiękną, wyjmij je i wrzuć do garnka fasolkę.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż dwie cebule posiekane w pióra. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj wino. Wymieszaj dokładnie, zmniejsz ogień i poczekaj, aż większość alkoholu odparuje. Dodaj cebulę do garnka z bulionem.
Całość przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do zupy dorzuć liść laurowy, ziele angielskie i rozmaryn. Gotuj przez kilka minut na dużym ogniu.
