Wykwintna zupa cebulowa

30 minut dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Fasola szparagowa żółta - 1 paczka
  • Bulion warzywny 1200 ml
  • Cebula 6 szt.
  • Białe wino półsłodkie 250 ml
  • Gałka muszkatałowa 1 łyżeczka
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Zagotuj bulion z czterema cebulami. Kiedy warzywa rozmiękną, wyjmij je i wrzuć do garnka fasolkę.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż dwie cebule posiekane w pióra. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj wino. Wymieszaj dokładnie, zmniejsz ogień i poczekaj, aż większość alkoholu odparuje. Dodaj cebulę do garnka z bulionem.

Całość przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do zupy dorzuć liść laurowy, ziele angielskie i rozmaryn. Gotuj przez kilka minut na dużym ogniu.