Zdrowy zawrót głowy

35 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
DODATKI
  • Ziemniaki młode 500 g
  • Ser kozi 200 g
  • Żółtko 1 szt.
  • Mleko 100 ml
  • Czosnek pokrojony w plastry 3-4 ząbki
  • Rozmaryn do posypania
  • Sól gruboziarnista do posypania

Sposób przygotowania:


Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.

Młode ziemniaki pokrój w łódeczki i pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

Mieszankę „Zdrowy zawrót głowy” gotuj na parze przez przez 8 minut. W tym czasie przygotuj też sos.

Przepis na sos: mleko wymieszaj z żółtkiem i podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj kozi serek i mieszaj do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Gotuj jeszcze przez chwilę nie doprowadzając do wrzenia. Sos możesz doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny.

Wszystkie składniki wykłóż na talerze. Ziemniaki posyp odrobiną gruboziarnistej soli morskiej i rozmarynu, a warzywa polej sosem.