35 min
dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
- Szpinak rozdrobniony - 200 g
- Papryka żółta 1 szt.
- Kiełki fasoli Mung 3 łyżki
- Pomidor 2 szt.
DODATKI
- Ziemniaki młode 500 g
- Ser kozi 200 g
- Żółtko 1 szt.
- Mleko 100 ml
- Czosnek pokrojony w plastry 3-4 ząbki
- Rozmaryn do posypania
- Sól gruboziarnista do posypania
Sposób przygotowania:
Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.
Młode ziemniaki pokrój w łódeczki i pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Mieszankę „Zdrowy zawrót głowy” gotuj na parze przez przez 8 minut. W tym czasie przygotuj też sos.
Przepis na sos: mleko wymieszaj z żółtkiem i podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj kozi serek i mieszaj do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Gotuj jeszcze przez chwilę nie doprowadzając do wrzenia. Sos możesz doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny.
Wszystkie składniki wykłóż na talerze. Ziemniaki posyp odrobiną gruboziarnistej soli morskiej i rozmarynu, a warzywa polej sosem.
