Zielone lustro

25 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
  • Brokuły - 200 g
  • Fasola płaskostrąkowa 100 g
  • Cukinia 200 g
  • Kiełki fasoli Mung 3 łyżki
DODATKI
  • Filet z piersi kurczaka 2 szt.
  • Musztarda 3 łyżki
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Papryka czerwona 1 lyżeczka
  • Cynamon 1/2 łyżeczki
  • Asafetyda (przyprawa kuchni indyjskiej) szczypta
  • Kozieradka do posypania
  • Majeranek do posypania
  • Sezam do posypania

Sposób przygotowania:


Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.

Warzywa gotuj na parze przez około 10 minut. Ułóż je na talerzu i posyp delikatnie majerankiem. Kozieradkę i sezam praż przez chwilę na patelni na małej ilości oleju, następnie mieszanką okraś warzywa i posyp szczyptą asafetydy.

Mieszanka idealnie pasuje do grillowanego kurczaka w sosie sojowo-musztardowym. 2 łyżki sosu sojowego wymieszaj z 2 łyżeczkami musztardy stołowej, szczyptą imbiru, cynamonu i czerwonej papryki. Tak powstałym sosem natrzyj kurczaka i grilluj przez 7-10 minut.