Żółte curry z kalafiorem i krewetkami

40 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Kalafior - 1 paczka
  • Ryż jaśmionowy ugotowany 100 g
  • Krewetki black tiger 10-12 sztuk
  • Mleko kokosowe 1 puszka
  • Kurkuma 1 łyżeczka
  • Żólta pasta curry 1 łyżeczka
  • Słodka papryka w proszku 1/2 łyżeczki
  • Płatki chilli 1/2 łyżeczki
  • Świeża kolendra do posypania
  • Sok z limonki 1 owoc
  • Imbir 1 korzeń
  • Olej do smażenia 2 łyżki

Sposób przygotowania:


Krewetki dokładnie umyj i osusz.

Oczyść z czarnego jelita (jeśli jest taka potrzeba). Przyprawy wymieszaj ze sobą. Płatki chilli dodatkowo rozdrobnij w moździerzu.

Imbir obierz i drobno posiekaj. Na oleju podsmaż najpierw same przyprawy a następnie dołóż kalafiora i krewetki. Zalej całość mlekiem kokosowym. Gotuj kilka minut aż kalafior będzie miękki, ale nie będzie się rozpadał. Dopraw sokiem z limonki. Wyłącz gaz i dodaj posiekaną kolendrę.

Delikatnie wymieszaj i podawaj z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.