40 min
dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Kalafior - 1 paczka
- Ryż jaśmionowy ugotowany 100 g
- Krewetki black tiger 10-12 sztuk
- Mleko kokosowe 1 puszka
- Kurkuma 1 łyżeczka
- Żólta pasta curry 1 łyżeczka
- Słodka papryka w proszku 1/2 łyżeczki
- Płatki chilli 1/2 łyżeczki
- Świeża kolendra do posypania
- Sok z limonki 1 owoc
- Imbir 1 korzeń
- Olej do smażenia 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Krewetki dokładnie umyj i osusz.
Oczyść z czarnego jelita (jeśli jest taka potrzeba). Przyprawy wymieszaj ze sobą. Płatki chilli dodatkowo rozdrobnij w moździerzu.
Imbir obierz i drobno posiekaj. Na oleju podsmaż najpierw same przyprawy a następnie dołóż kalafiora i krewetki. Zalej całość mlekiem kokosowym. Gotuj kilka minut aż kalafior będzie miękki, ale nie będzie się rozpadał. Dopraw sokiem z limonki. Wyłącz gaz i dodaj posiekaną kolendrę.
Delikatnie wymieszaj i podawaj z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.
