75 min
dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Zupa jarzynowa z natką pietruszki - 1 paczka
- Kości cielęce ok. 500g
- Śmietanka 30% 150 ml
- Cebula 2 szt.
- Pomidory 2-3 szt.
- Liść laurowy 3 sztuki
- Ziele angielskie 5 ziarenek
- Pieprz czarny 3 ziarna
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę przekrój na połówki i obierz ze skóry. Opal nad ogniem lub upiecz w piekarniku. W garnku zagotuj około 1,5l wody z kośćmi, cebulą, zielem, liściem laurowym i ziarnistym pieprzem. Zmniejsz ogień i gotuj przez 60 minut. Po tym czasie wyjmuj kości, przyprawy i cebulę pozostawiając w garnku sam bulion.
Pomidory natnij na krzyż na wierzchu i na spodzie. Sparz wrzątkiem a następnie włóż do zimnej wody. Zdejmuj skórkę oraz po przekrojeniu również miąższ wraz z pestkami. Pozostałą część pomidorów pokrój w kostkę.
Do przygotowanego bulionu dołóż warzywa d’aucy oraz pokrojone pomidory doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i ponownie zagotuj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
