Zupa ziemniaczana z borowikami i boczkiem

75 min dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Mieszanka warzywna do zup 7 składnikowa - 1 paczka
  • Borowiki 10 małych sztuk
  • Wędzony boczek 5 plasterków
  • Ziemniaki 5 dużych sztuk
  • Marchewka 5 sztuk
  • Cebula 2 małe sztuki
  • Pietruszka 1 szt.
  • Seler mały kawałek
  • Liść laurowy 3 sztuki
  • Ziele angielskie 2 ziarenka

Sposób przygotowania:


Obierz marchew, pietruszkę, selera i pokrój w kostkę. Cebulę przekrój na pół i opał nad ogniem. Przełóż wszystkie warzywa do garnka i wlej około 2 litrów wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zagotuj a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 40 minut. Odcedź bulion.

Ziemniaki obierz, pokrój w niewielką kostkę. Boczek pokrój w paseczki.

W osobnym garnku podsmaż pokrojony boczek a następnie borowiki (mogą być zamrożone). Dodaj warzywa d’aucy oraz ziemniaki.

Chwilę podsmażaj a następnie zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj aż warzywa będą miękkie (szczególnie ziemniaki). Następnie dopraw do smaku.