
Owoce – jeszcze bardziej zdrowe
Najczęściej zaleca się jedzenie owoców bez ograniczeń. Jedną z diet, która jest w opozycji do tego powszechnego poglądu, jest dieta rozdzielna.
Najczęściej zaleca się jedzenie owoców bez ograniczeń. Jedną z diet, która jest w opozycji do tego powszechnego poglądu, jest dieta rozdzielna.
Zupa często kojarzy się z posiłkiem idealnym na mroźne zimowe wieczory. Doskonale rozgrzewa i syci. A wiecie, jakie korzyści zupy przynoszą wiosną?
Zupy są jednym z najstarszych dań spożywanych przez ludzi. Znamy już wiele rodzajów, a ciągle pojawiają się nowe pomysły i smaki. A skąd wzięły się zupy krem?
Trudno Ci zmienić nawyki żywieniowe? Brakuje Ci samozaparcia i systematyczności? Zacznij od małych kroków w kierunku zmiany. Tym sposobem droga do zdrowia będzie zdecydowanie łatwiejsza.
Kasze powinniśmy wpisać do naszego stałego menu. Mają praktycznie same zalety, ale nadal zbyt rzadko goszczą na naszych stołach. Dlaczego warto postawić na kasze?
Jesień to kolorowe liście, długie spacery i niebanalne smaki. Czasami to także okres osłabienia naszego organizmu. Jak się przed nim bronić?
Jesień dzieli się z nami swoimi wyjątkowymi darami. Jak wykorzystać wszystkie niebanalne smaki tej pory roku i z czym je połączyć?
Nagła ochota na coś słodkiego zdarza się każdemu z nas. Często sięgamy wtedy po słodkie i niezdrowe czekoladowe batony. A gdyby tak zamienić je na słodycz prosto z owoców?
Atrakcyjny wygląd i zdrowie czerpiemy przede wszystkim ze zbilansowanej diety. Czego nie powinno zabraknąć w naszym menu, aby cieszyć się pięknymi włosami?
Dla jednej osoby nie opłaca się gotować – to często powtarzany stereotyp. Dowiedz się, jak zorganizować gotowanie dla singla, aby zaoszczędzić czas i pieniądze.
Wiosną chętniej uprawiamy różnego rodzaju sporty i aktywnie spędzamy wolny czas. Aby w pełni cieszyć się z efektów, należy także zadbać o wartościowe i odpowiednio dopasowane posiłki.
Zupy rzadko goszczą na naszych stołach. To wielka strata, ponieważ są bardzo zdrowe, sycące i dostarczają wielu składników odżywczych. Poza tym są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Dlaczego warto jeść ryby? Ponieważ zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych oraz są łatwo przyswajalne przez organizm. Wspomagają naszą odporność, a w dodatku możemy je jeść na wiele różnych sposobów.
Senność, spadek nastroju i ciągłe zmęczenie? Czasami poza kolorowymi liśćmi to właśnie one kojarzą nam się z nadejściem jesieni. Jak bronić się przed jesiennym przesileniem?
Jednym z warzyw najczęściej kojarzących się z jesienią jest dynia, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju nie tylko za sprawą święta Halloween. Co jeszcze wiemy o dyni?
Nieskazitelna cera to wyznacznik urody, ale także zdrowia naszego organizmu. W dużej mierze zawdzięczamy ją naszym genom, ale sami również możemy zadbać o to, aby nasza skóra była promienna i pełna blasku. Jak ją wspomagać?
Każda narodowość ma swoje przyzwyczajenia związane z jedzeniem. Włosi jedzą pełne słodyczy śniadania w zaprzyjaźnionym bistro, a Amerykanie bekonem i keczupem urozmaicają prawie każde danie. A jak jest z nami?
W Polsce najpopularniejszymi przyprawami są sól i pieprz. Królestwo przypraw jest jednak dużo większe, a łączenie ich z poszczególnymi potrawami może być prawdziwą sztuką. Jak stworzyć kulinarne dzieło pełne smaku?
Powodów do zaproszenia malucha do kuchni jest naprawdę wiele. Dziecko uczy się nowych rzeczy, spędza z nami czas, a poza tym świetnie się bawi. Czas przygotować coś wspólnie!
Ciągły pośpiech i bardzo wysoki poziom stresu to niestety domena naszych czasów. Trudno całkowicie wyeliminować stres, ale możemy wspomóc nasz organizm w radzeniu sobie z nim. Jak to zrobić?
Potrawa, którą przyrządzisz w kilka minut? Od razu przychodzi Ci na myśl danie instant? Niekoniecznie. Danie w kilka chwil może być pysznym i pełnowartościowym posiłkiem.
Lubicie owoce i wydaje Wam się, że moglibyście je jeść bez przerwy? Okazuje się, że niektórzy naprawdę zdecydowali się na taką dietę. Co jedzą radykalni wielbiciele warzyw i owoców?
Krewetki, kalmary czy ostrygi – owoce morza są pełne witamin i wartości odżywczych. Najlepiej smakują tam, gdzie są łowione, ale warto spróbować ich także w Polsce.
Jeszcze niedawno panowało szaleństwo na dietę Montignaca. Później wiele osób przeszło na dietę pełną chilli wspomagającego przemianę materii. A co aktualnie jest kulinarnym krzykiem mody?
Praktycznie wszyscy żyją dziś w ciągłym biegu, a każda wolna chwila ma olbrzymie znaczenie. Nawet fani gotowania nie mogą sobie pozwolić na wiele godzin w kuchni. Jak więc zyskać trochę czasu?
Dzieci nie lubią warzyw? A może to rodzice nie umieją przekonać ich do jedzenia brokułów czy fasolki? Prawda leży pośrodku. Na szczęście naukowcy na wszystko znajdą sposób.
Moda na wegetarianizm nie przemija. Jedni uważają, że ta dieta nie dostarcza odpowiednich wartości odżywczych. Inni, że każdą potrawę da się przyrządzić w wersji wege. Kto ma rację?
Ciągle budzisz się niewyspany, po południu padasz z nóg i bez przerwy brakuje ci energii? Możesz to zmienić, szybko i bez specjalnej kuracji witaminowej.
Słowo „tłuszcz” przywołuje negatywne skojarzenia. Posiłki z jego zawartością otrzymują łatkę niezdrowych i ciężkostrawnych. Osoby dbające o linię unikają go w swoich jadłospisach. Ale czy na pewno tłuszcz jest naszym wrogiem?
Kolejne lata to nie tylko więcej świeczek na torcie, ale także zmiany w naszym organizmie. Wraz z bagażem kulinarnych doświadczeń nasz metabolizm zwalnia. Dlatego tak ważne jest menu odpowiednio dobrane do naszego wieku i stylu życia.
Stale rośnie zainteresowanie produktami ekologicznymi. W sklepach pojawia się coraz więcej smakołyków opatrzonych etykietami mówiącymi o ich ekologicznym pochodzeniu. Ale czy na pewno są lepsze niż ich pozostali towarzysze z półki?
Warzywa niejedno mają oblicze. Gotowane na parze są niezwykle aromatyczne, przygotowane w garnku chłoną smak przypraw, smażone są kruche i chrupiące. Pytanie brzmi, które wybrać?
Detox kojarzy się z wielodniową głodówką i ciężkimi wyrzeczeniami. Okazuje się, że wiosenne oczyszczenie organizmu z toksyn może był łatwe i przyjemne.
Kuchnia francuska oferuje światu znacznie więcej niż żabie udka, ser pleśniowy czy wyśmienite wino. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że z pomysłów tamtejszych mistrzów bardzo często korzystamy w praktyce.
Indie to kraj kontrastów – różnych kultur, języków i religii. Zmieszane razem stworzyły niezwykle bogatą i ciekawą, choć niejednorodną kuchnię.
Cudowne, wyraziste smaki i pełna naturalność przywodzące na myśl Toskanię i Prowansję – tak o polskiej kuchni piszą krytycy kulinarni The Guardian czy New York Times’a. Aż ciśnie się na usta – cudze chwalicie, swego nie znacie!
Mało który kraj może poszczycić się ponad 20 tysiącami potraw, 60 metodami przyrządzania dań na ogniu oraz około 80 sposobami krojenia produktów. A to dopiero początek historii o bogactwie chińskiej kuchni.
Tortilla, burrito i guacamole to dopiero początek. Kuchnia meksykańska to nieskończone możliwości nietypowych połączeń. Jej potrawy są idealną propozycją dla wielbicieli intensywnych przypraw i kolorów na talerzu.
Zimą potrzebujemy podwójnej dawki witamin i mikroelementów, które wzmacniają naszą odporność. Słusznie szukamy ich w owocach i warzywach. Pytanie tylko, które wybrać? Świeże, mrożone, z puszki, a może ze słoika, przygotowane według tradycyjnej receptury babci?
Produkty typu “light” od kilku lat szturmem podbijają polski rynek. Niektóre z nich lekkie są jednak tylko z nazwy.
Blisko 9 ton żywności wyrzucamy rocznie do kosza. Oznacza to, że lekką ręką pozbywamy się także ogromnych sum ciężko zarobionych pieniędzy!
Polacy zakochali się w wyjazdach. Uwielbiamy zarówno Bieszczady, hiszpańską riwierę, jak i bardziej egzotyczne miejsca. Niestety zapominamy, że podczas podróżowania także powinniśmy dbać o żołądek.
Jedzenie jest dla człowieka tym, czym paliwo dla auta – to mądrość powtarzana od wielu lat w różnych formach. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak ważna jest jego jakość i częstotliwość dolewania do organizmu.
Pomidorówka mamy jest najsmaczniejsza na świecie nie tylko dlatego, że zrobiono ją z sercem. Na wyśmienity smak składa się wiele czynników. Skąd się bierze smak?
Wiele przełomowych dla ludzkości teorii zostało odkrytych przypadkiem. Również sposób na idealnie zamrożoną żywość zawdzięczamy zbiegowi okoliczności i… handlarzowi futer.
Dzięki produktom mrożonym przez cały rok można cieszyć się smakiem warzyw i owoców. Warunek jest jeden – musisz odpowiednio je przechowywać.
Z gotowaniem jest trochę jak z zabawą w piaskownicy – to fantastycznie spędzony czas, ale trudno coś zrobić, żeby choć trochę się nie pobrudzić.
Jego zdrowotnych właściwości nie da się wymienić w jednym zdaniu. Jest sprzymierzeńcem walczących z nadwagą, dbających o profilaktykę nowotworów, dobry stan mięśni i kości.
Maliny nie tylko pięknie pachną i świetnie smakują. Od wieków cenione są ze względu na ich właściowości zdrowotne, a te są imponujące.
Na świecie uprawianych jest około 400 gatunków fasoli, które różnią się od siebie wielkością i kolorem. W Polsce najpopularniejsza jest szparagowa.
Szpinak swoją nazwę wziął najprawdopodobniej od perskiego słowa „aspanakh”, oznaczającego „zieloną dłoń”. Już wieki temu uprawiany był w centralnej i południowo– zachodniej Azji, głównie właśnie w Persji.
Wiśnie posiadają wiele zaskakujących właściwości. Są niskokaloryczne, a przy tym bogate w składniki, które korzystnie wpływają na pracę wielu narządów i mięśni.
Król polskich obiadów, nieodłączny kompan kotleta schabowego. Wprost przepadamy za młodymi ziemniaczkami podanymi z koperkiem i odrobiną masła.
Pochodzi z rodziny dyniowatych, tak jak melony czy ogórki. Jej ojczyzną jest Ameryka Południowa, zaś do Europy zawędrowała za sprawą hiszpańskich konkwistadorów.
Indianie nazywali ją „indiańskim ogniem” i uważali za siedlisko boga tego żywiołu.
Truskawki zawdzięczamy królowi Francji Ludwikowi XIV i przywiezionym z Chile poziomkom. Monarcha tak rozsmakował się w egzotycznych owocach, że zatrudnił botanika.
Pochodzi z Cypru, dlatego początkowo nazywano go kapustą cypryjską. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie i Grecji. Do Polski przywiozła go królowa Bona na przełomie XVI i XVII wieku.
Najprawdopodobniej pochodzi z Chin. Legenda głosi, że to wiatr rozwiał nasiona marchwi po całym świecie. W Państwie Środka popularna była jej biała odmiana. Natomiast pomarańczowożółtą, którą dziś znamy najlepiej, w XVII wyhodowali Holendrzy.
Kuchnia azjatycka od kilku lat cieszy się w Polsce niesłabnącą popularnością. Wraz z nią na nasze stoły zawitały egzotyczne dodatki.
Nazwa „pietruszka” pochodzi od łacińskiego słowa „petra”, czyli skała. Roślinę tę znaleziono bowiem na skalistych zboczach w Grecji.
Por jest jednym z symboli narodowych Walii. W dawnych czasach wojownicy przed bitwą nacierali swoje ciała jego sokiem, co miało dodać im siły i odwagi.
Mały, zielony i do tego niedojrzały – groszek to nic innego jak delikatniejszy kuzyn grochu. Dziś znają go kucharze praktycznie na całym świecie.
Choć trudno w to uwierzyć 300 lat temu pieczarki były towarem równie ekskluzywnym, co trufle. Podawano je do homarów, raków i wytwornych alkoholi.